Wat is het verschil tussen Wordpress.com en een zelfgehoste Wordpress (wordpress.org)?
wordpress.com of een zelfgehoste wordpress

Wat is het verschil tussen WordPress.com en een zelfgehoste WordPress (wordpress.org)?

Dat er twee verschillende ‘soorten’ WordPress bestaan, zorgt heel vaak voor verwarring. Het verschil is niet altijd even duidelijk en als dat dan al duidelijk is, blijft er nog steeds de vraag: welke kies ik?

Het belangrijkste verschil tussen beide systemen zit in de hosting. Om dat verschil te begrijpen is het nodig om goed te weten wat hosting is.

wordpress

Wat is hosting?

Je kan het Internet zien als een hele hoop grote computers die met elkaar in verbinding staat. Op die computers zijn, net als op jouw computer thuis, miljoenen mapjes beschikbaar waar bestanden in geplaatst worden.

In zo een mapje zitten ook de bestanden van waaruit jouw website samengesteld wordt. Hoe dat in zijn werk gaat, hoef je niet direct te begrijpen. Wat wel belangrijk is, is dat, als je een website wil huur zal moeten betalen voor zo 1 mapje waar je je bestanden in kwijt kan.

Dat mapje huur je bij wat men noemt een ‘hostingprovider’ en het pakket dat je aankoopt hiervoor noemt men hosting.

Goed, tot zover…

Nu terug naar WordPress.

wordpress

Wat is WordPress?

WordPress is een CMS of Content Management System. Dat wil zeggen dat jij inhoud (content) op het Internet kan zetten zonder programmeertaal te kennen. Je gebruikt WordPress als interface om heuse websites op te zetten zonder de hulp van html of css.  

En nu komt het…

wordpress

Wat is dan het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org (zelfgehoste WordPress)?

Als je een account aanmaakt op WordPress.com (van gratis tot betalend) ga je gebruik maken van de hosting aangeboden door WordPress zelf. Je hoeft dus geen extra hosting meer aan te kopen.

Als je zelf hosting aankoopt bij een eigen gekozen hostingprovider kan je daar het WordPress systeem op installeren en ben je zelf de eigenaar van zowel je website als je hosting. En dat heeft zo zijn voordelen…

wordpress

En wat kies je dan?

Het belangrijkste voordeel van een zelfgehoste WordPress is de vrijheid. Als je kies voor een account op wordpress.com zal je altijd beperkt zijn in wat je doet. Als je een bepaald thema of bepaalde plugins wil installeren om je website dat te laten wat JIJ wil, zal je vaak tegen een beperking aanlopen, ook bij de betalende accounts.

Als je er heel zeker van bent dat je niet meer wil dan een heel eenvoudige website, kan je het nog altijd overwegen. Als je iets leuks wil doen voor een hobby of voor een verenging, dan heb je met wordpress.com iets dat snel en eenvoudig opgestart is.

wordpress

Maar als ondernemer?

Neem de moeite om een eigen hosting account te nemen en laat je hostingprovider er ineens WordPress op installeren. Of kijk eens even bij project “Een starterswebsite met power”, en dan installeer ik het voor je! 

Leave a Comment: