Website bouwen in Wordpress: vermijd deze drie valkuilen! - Ik maak mijn eigen website
een website maken in wordpress - 3 valkuilen

Website bouwen in WordPress: vermijd deze drie valkuilen!

Een website bouwen in WordPress met een beperkt budget? Het kan!

Als startend ondernemer herken je dit misschien. Je wil een mooie website die er professioneel uitziet, maar je hebt geen duizenden euro’s die je daar kan aan besten.

Wel, dan heb ik goed nieuws voor jou!

Je kan wel degelijk een website maken die er professioneel uitziet én binnen een redelijk budget blijft. Maar je moet wel goed weten wat je doet. Soms ga je beslissingen nemen enkel en alleen omdat het zo goedkoop blijft. Hier zijn 3 valkuilen die je wil vermijden als je een website in WordPress gaat maken.

Website bouwen in WordPress – Valkuil 1: kiezen voor een volledig gratis CMS

Mischien eerste even toelichten wat een CMS is?

CMS staat voor content management systeem. Het is een systeem dat ervoor zorgt dat jij je website kan beheren en veranderen zonder dat je iets van programmeertalen moet kennen. WordPress was daarbij één van de pioniers en staat nog altijd bovenaan het lijstje van meest interessante CMS-systemen.

Je kan hier kiezen voor een gratis CMS zoals wordpress.com, maar daar moet je echt eerst even goed over nadenken!

Wil je een website die je helpt met het aantrekken van klanten op automatische piloot? Dan heb je een website nodig die de tools die je daarvoor nodig hebt met gemak ondersteund. Een gratis CMS gaat jouw al snel heel erg beperken daarin. Als je alle frustraties en extra kosten wil vermijden, kies je daarom NIET voor een gratis CMS maar installeer een eigen wordpress op je eigen domein en je eigen hosting.

Je moet je website immers zo kunnen inrichten en uitbreiden dat hij in dienst staat van jouw plannen en niet andersom. Als je bijvoorbeeld niet je gratis weggever duidelijk in de kijker kan zetten omdat je gratis website dat niet toelaat, dan verlies je heel veel instroom en uiteindelijk klanten.

Website bouwen in WordPress – Valkuil 2: de zoon van de buurman wil het graag helemaal gratis voor me opzetten

Dat is natuurlijk heel attent en lief de zoon van de buurman. En je spaart er ook heel wat kosten mee uit. Maar je website laten maken door een kennis of familie heeft een aantal nadelen die je achteraf misschien zuur zullen opbreken.

  1. Tenzij deze persoon webdesigner is van beroep, zal de kwaliteit van wat geleverd wordt niet altijd goed zijn. Het is niet omdat iemand dit heeft geleerd op school, dat hij weet wat hij doet.
  2. Iemand zonder ervaring in marketing, zal misschien wel een fatsoendelijk ogende website afleveren, maar heeft daarom nog geen oog voor het marketing- en verkoopproces. Als je achteraf ziet dat je daar meer van verlangt, moet je alsnog iemand onder de arm nemen om het voor je te doen.
  3. Het is heel moeilijk om kritiek te geven op iemand die het gratis voor je wil doen. Zo ga je gemakkelijk eindigen met een website die naar de zin is van de bouwer maar niet naar die van jou.
  4. En wat naar de toekomst toe? Deze persoon heeft misschien nu wel tijd om dit voor jou te doen, maar wat gaat die ervan vinden als je daar terug staat om er iets aan te veranderen? Je bent helemaal overgeleverd aan de goodwill van de ander en als ondernemer is dat niet echt een goed idee.

Website bouwen in WordPress – Valkuil 3: Betalen voor een CMS dat op het eerste zicht best betaalbaar is

Je kan ervoor kiezen om te betalen voor een CMS waardoor je meer vrijheid hebt bij het creëren van je website, hij er professioneel uitziet en je ook de nodige ondersteuning krijgt. Dit is zeker een goede oplossing.

Waar je echter wel moet voor oppassen zijn de kosten die erbij komen als je meer wil dan de gewone basisversie. Soms is de basis goedkoop, maar betaal je je blauw voor elke extra optie die je erbij wil.

Daarnaast is het ook zo dat deze systemen gewoonlijk ook zorgen voor hosting en domeinnaam. Dat lijkt op het eerste zicht erg handig, maar het wil zeggen dat je de website en het domein hun eigendom is. Als je je website toch ergens anders wil onderbrengen, zou dat wel eens voor problemen kunnen zorgen.

Wat dan wel?

Website bouwen in WordPress – Tip 1:  Registeer zelf je domein

Het is niet zo moeilijk. Je gaat naar een domeinhostingbedrijf (een mond vol, maar het is gewoon een bedrijf dat een licentie heeft om domeinen te verkopen), je kiest een domein dat nog vrij is en koopt het aan. Klaar.

Als je echt een volledig overzicht wil van bedrijven die domeinen registreren, dan klik je hier:

https://www.dnsbelgium.be/nl/domeinnaam/registrar-zoeken#/list/

Volg je liever mijn voorkeur, dan kan je eens kijken op volgende link:

https://www.combell.com/nl/domeinnamen/domeinnaam-registreren

Website bouwen in WordPress – Tip 2: Installeer wordpress op je eigen hostingaccount

WordPress was het allereerste CMS dat ergens in 2006 overgevlogen kwam uit Amerika. Van in het begin had je twee opties: een blog maken op wordpress.com of het systeem installeren op je eigen hostingaccount.

Het eerste had als voordeel dat je heel snel aan de slag kon. Het tweede betekende echter vrijheid en onbeperkte mogelijkheden. Met mijn vrije ziel en onstuitbare creativiteit was de keuze snel gemaakt. Ik maakte mijn eigen website met blog, nieuwsbrief, gratis cursus, betalende cursus enz. zonder ook maar iets te kennen van programmeertaal.

En dat raad ik nu nog altijd aan iedereen aan.

Website bouwen in WordPress – Tip 3: houd de controle over je website maar durf ook uitbesteden

Heb je veel tijd en maar een heel beperkt budget?

Met een wordpress website houdt niets je tegen om het volledig zelf te doen. Van de installatie tot een volledige website, je kan het zelf.

Maar het is wel een leerproces waar al snel heel wat tijd in kruipt. Daarom kan je er ook voor kiezen om een deel te laten doen terwijl je leert hoe het te gebruiken. Op die manier heb je zelf meer controle over je eigen website en weet je ook wat mogelijk is en wat niet.

Aarzel niet om bijvoorbeeld het design uit te geven als je daarvoor het budget hebt of laat iemand jouw online cursus installeren als je er de tijd niet voor hebt. Maar als je de basics onder de knie hebt kan je altijd zelf kleine aanpassingen doen en hoef je niet maanden te wachten op een reactie van de webdesigner.

Leave a Comment: